Harmonizáló étkezési tanácsok és receptek testtípusoknak megfelelően
Inzulinrezisztenseknek és gluténérzékenyeknek

Vata doshát harmonizáló ételek

Ennek a testtípusnak a frissen készült meleg, főtt ételeket javasolt.


Gyümölcsök: grapefruit, citrom, lime, narancs, ananász, főtt alma, sárgabarack, őszibarack, füge, szőlő, mangó, papaya, körte, szilva, gránátalma, málna, eper

Zöldségek: avokádó, chili, főtt hagyma, retek édesburgonya, jamgyökér, cékla, répa, zöldbab, zöldborsó, tök, torma, 

Gabonák: basmati rizs, zab, barnarizs, libatop, kuszkusz, búza

Hüvelyesek: mungó bab, tofu

Magvak: mandula, paradió, kesudió, mogyoró, pekándió, fenyőmag, szezámmag, dió

Tejtermék: vaj, túró, tejföl, író, joghurt, ghí, tejszín, panír, kefír, kecsketej, tehéntej, rizstej

Olajok: mandulaolaj, avokádóolaj, kókuszolaj, lenolaj, szezámolaj, napraforgóolaj, kókuszzsír, vaj, ghí, szójaolaj, olivaolaj

Édesítőszer: gyümölcscukor, nádcukor, juharcukor, friss méz

Fűszerek: asafoetida, bazsalikom, babérlevél, zsálya, kardamom, szegfűszeg, koriander, kömény, fahéj, édeskömény, szurokfű, kősó, sáfrány, tamarind, fokhagyma

Húsok: csirke, hal, tojás fehérje leginkább, ritkán marha hús


Pitta doshát harmonizáló ételek

Friss és nyers ételek fogyasztása javasolt. Kerülje a fűszeres, erős, valamint a zsírban és olajban sült ételeket!

Gyümölcsök: alma, kanadai tőzegáfonya, áfonya, datolya, füge, szőlő, sárgadinnye, görögdinnye, datolyaszilva, gránátalma, ananász, szilva, érett narancs, körte, málna

Zöldségek: spárga, articsóka, brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta, zeller, korianderlevél, uborka, zöldbab, saláta, gomba, zöldborsó, napraforgócsíra, lucernacsíra, burgonya, padlizsán

Gabonák: basmati rizs, búza, árpa, müzli, zab, hosszúszemű barnarizs, kuszkusz, köles, libatop 

Hüvelyesek: adzuki bab, lima bab, mungó bab, tofu, csicseriborsó, sárgaborsó

Magvak: napraforgómag, kókuszdió

Tejtermék: sótlan sajt, túró, tejszín, panír, tej rizstej, szójatej, mozzarella, cottage cheese

Olajok: napraforgóolaj, kókuszzsír, vaj, ghí, szójaolaj

Édesítőszer: gyümölcscukor, nádcukor, juharcukor, friss méz

Fűszerek: kardamom, korianderlevél, koriandermag, szegfűszeg, édeskömény, kapor, sáfrány, kömény, menta, rozmaring, kurkuma

A húsokat kerüljék! Maximum csirke és pulyka hús ritkán fogyasztható.


Kapha doshát harmonizáló ételek

Fogyasszon meleg, könnyű, száraz ételeket! Kerülje a zsíros, nehéz és hideg, valamint a sót, a cukrot, és a savanyú ételeket!

Gyümölcsök: aszalt gyümölcsök, alma, tőzegáfonya, gránátalma

Zöldségek: articsóka, spárga, cékla, kápia, paprika, brokkoli, kelbimbó, káposzta, zeller, karfiol, zöldbab, padlizsán, gomba, borsó, krumpli, téliretek, torma, mángold, répa, koriander, chili, krumpli, spenót

Gabonák: árpa,hajdina,köles, rozs, basmati rizs kis mennyiségben, kukorica, libatop

Hüvelyesek: babok, lencse, mungó bab, szója, sárgaborsó, tofu, vesebab

Magvak: tökmag, napraforgómag

Tejtermék: kecsketej, ghee,író

Olajok: repce, len, mustár, szeklice, szója,napraforgóolaj

Édesítőszer: régi méz

Fűszerek: asafoetida, bazsalikom, babérlevél, feketebors, kardamom, cayenne bors, korianderlevél, koriander, szegfűszeg, fokhagyma, gyömbér, torma, mustár, szerecsendió, paprika, kurkuma

A húsokat kerüljék!

Egyszerű receptek reggelire, ebédre, vacsorára és köztes étkezésekre

Mivel nagyon sok vendégem és köztük én is gluténérzékenyek vagyunk, valamint inzulinrezisztenciával küzdünk, ezért a recepteket az alapján gyűjtöttem össze. Figyelembe vettem az egyes típusok eltérését, így az általam javasolt étkezésbe tökéletesen illeszkednek.